Connect with us

Românca de 26 de ani care conduce o navă de 60.000 de Cai Putere

De Citit

Românca de 26 de ani care conduce o navă de 60.000 de Cai Putere

Farcaș Ștefana, din Roman, are doar 26 de ani, dar ocupă un loc foarte important la bordul Fregatei Regele Ferdinand, o navă de 60.000 de Cai Putere.

”Comandant grup de luptă, navigație și observare la bordul Fregatei Regele Ferdinand, locotenent Farcaș Ștefana”, se prezintă tânăra care la 14 ani s-a înscris la Colegiul Național Militar Câmpulung Moldovenesc.

”Opțiunea pentru Forțele Navale a fost în clasa a 11-a, în urma unei excursii de studii la Academia Navală. Părinții nu au fost încântați, fiind singura fată la părinți, dar după ce au văzut că sunt fericită au fost bucuroși că fac ceea ce îmi place”, mărturisește Ștefana.

Funcția de navigator presupune executarea manevrelor cu nava, partea de manevre în condiții speciale, intrări ieșiri din porturi, tranzitări strâmtori, explică ea.

Deși este mulțumită de meseria ei, Ștefana spune că viața pe mare nu este foarte ușoară.

”Ești destul de mult plecat de acasă, te privezi de multe lucruri, libertăți, viața pe mare nu e ușoară. Mă trezesc de obicei la ora 5, să beau cafea, să citesc presa de acasă. La ora 7 trebuie să fiu în formație, se face prezența și suntem pregătiți de începerea programului”, explică ea.

Nava pe care o manevrează are 150 de metri lungime, 4.900 de tone, 4 turbine și 60.000 de Cai Putere.

*nava*

Te-ar putea interesa si: România are o navă de război unică în lume. Marile puteri ale lumii habar n-au de ea

Cine s-ar fi gândit că în apele teritoariale românești există o navă de război care este unică în lume? Şi totuşi, desi pare greu de crezut, este adevărat.

Vedeta este nava fluvială “Republica”, care reprezintă una din ultimele mărturii ale sistemului de navigare cu zbaturi. Mai simplu spus, aceasta este singura navă de război din lume care este dotată cu mașină cu abur. “Republica” a fost construită în 1883, la șantierul Linz Komenburg din Austria, iar prima oară a fost botezată ”Csobanc”. Nava a fost predată spre exploatare în 1888 Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare și până să ajungă în dotarea armatei române, în 1951, a mai trecut și pe la cea sovietică, care a preluat-o în 1944.

Implicată în război, a ajuns restaurant
Supraviețuitoare a celui de-Al Doilea Război Mondial, “Republica” a participat în luptele pe Dunăre ca navă de comandament a Marinei Militare Române. În 2003, nava a fost cedată de Ministerul Apărării Naționale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în 2008 a fost clasată în patrimoniul cultural național și apoi a fost declarată „Tezaur”. Timpurile și oamenii nu au ținut cont de istoria grea purtată de “Republica”, astfel că nava a fost închiriată de autoritățile locale și a ajuns restaurant. În cele din urmă, agentul economic a renunțat la contractul cu Primăria Tulcea.

Accidentul cu o navă turcească
În data 10 Iulie 2016 Nava Republica a fost avariată, în urma unui incident petrecut pe Dunăre, în Portul Tulcea. Nava Sahin Kaya, sub pavilion turcesc, a ieșit de pe șenalul navigabil al brațului Tulcea al Dunării, și a presat cu pupa babord nava muzeu Republica. În urma incidentului a rezultat ruperea unei babale, ruperea legăturilor cu școndrii prova/pupa, avarierea brâului, avarierea scării de acces pe navă”, se arăta într-o informare a Căpităniei Portului Tulcea, conform Agerpres. A fost al doilea eveniment naval în care a fost implicată “Republica” de la începutul acestui deceniu. Precedentul fusese raportat în luna iulie a anului 2011, eveniment în urma căruia nava a fost ușor avariată de un vas sub pavilion cambodgian, a cărui cârmă s-a defectat în Portul Tulcea.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

More in De Citit

To Top